Projekt centar Borovo | Završetak provedbe projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2” | Projekt Centar Borovo

Završetak provedbe projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2”

S danom 31.08.2021. istekli su ugovori o radu na određeno vrijeme za 30 žena zaposlenih kroz projekt Općine Borovo „Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2“. Žene su započele s radom 01.09.2020., a zaposlene su za pružanje potpore i pomoći u kući za krajnje korisnike projekta odnosno starije osobe, osobe s invaliditetom i osobe u nepovoljnom položaju koje žive na području Općine Borovo.

Opći cilj projekta je povećati zapošljivost žena pripadnica ranjivih skupina s područja Općine Borovo. Specifični cilj projekta je povećanje znanja i vještina nezaposlenih žena s područja Općine Borovo s ciljem njihova lakšeg zapošljavanja i smanjenja rizika od siromaštva te smanjenje socijalne isključenosti i povećanje kvalitete života starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom koje žive u Općini Borovo.

Sve zaposlene žene su pripadnice ranjivih skupina, te im se kroz njihovo zapošljavanje u ovom projektu omogućilo stjecanje financijskih sredstava te znanja i vještina potrebnih za pronalazak zaposlenja nakon provedbe projekta. Zahvaljujući radnom iskustvu koje su stekle, žene će lakše dolaziti do zaposlenja kod privatnika ili će se samozapošljavanjem isključiti s tržišta rada. Time im se smanjuje rizik od siromaštva i socijalne isključenosti povezane sa siromaštvom. Za potrebe obilazaka krajnjih korisnika za dio zaposlenih žene (njih 17) su nabavljeni bicikli. Za ostale zaposlene žene nisu nabavljani bicikli, jer su koristile bicikle iz prethodne faze projekta koji je financiran iz prve faze Zaželi – Programa zapošljavanja žena.

Svaka zaposlena žena pružala je uslugu potpore i pomoći u za najmanje šest krajnjih korisnika. Na taj način 180 starijih osoba, osoba s invaliditetom i osoba u nepovoljnom položaju su svaki mjesec imale osiguranu pomoć i potporu u njihovim domovima koja se sastojala od usluga pomoći pri održavanju higijene prostora u kojemu žive krajnji korisnici, pomoći osobama s invaliditetom u svakodnevnim aktivnostima, pomoći pri nabavljanju, pripremi i konzumiranju hrane, pomoći pri nabavci i pripremi ogrijeva i zagrijavanje domova, pomoći pri nabavci i korištenju lijekova, pomoći pri plaćanju računa, uređenja životnog prostora i okućnice, druženja i razgovora s krajnjim korisnicima i ostalih usluge za kojima se pojavila potreba. Svim osobama koje su u tom trenutku bile krajnji korisnici su jednom mjesečno isporučivani kućanski paketi s higijenskim potrepštinama. Ukupan broj krajnjih korisnika koji su kroz 12 mjeseci rada zaposlenih žena imali osiguranu potporu i pomoć u kući iznosi 210 osoba.

Do kraja provedbe projekta preostala je priprema izvještajne dokumentacije i slanje završnog izvješća.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.573.010,00 kuna i u potpunosti je financiran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

« of 2 »
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
CyberChimps
0
Zanima nas što mislite, molimo Vas za komentarx