Projekt centar Borovo | Sanacija etno kuće | Projekt Centar Borovo

Sanacija etno kuće

Općina Borovo u svom vlasništvu ima etno kuću čiji je cilj promicanje tradicionalnih vrijednosti i načina života u Borovu te poboljšanje kulturne i turističke ponude Općine Borovo.

Etno kuća se nalazi u centru Borova na katastarskoj čestici površine 3617 m2. Etno kuća je izgrađena početkom 20. stoljeća u tadašnjem tradicionalnom arhitektonskom stilu od materijala koji su se tada koristili za izgradnju kuća – nabijena zemlja. Etno kuća još se ne koristi u njenom punom potencijalu, jer je potrebno izvesti radove sanacije nekih njezinih dijelova. Ovim projektom se planira sanirati dvorište etno kuće, ukloniti objekt pomoćne zgrade koja je u ruševnom stanje, izgraditi sjenicu te popraviti kapiju etno kuće.

Etno kući se trenutno koristi samo za prikupljanje predmeta materijalne kulturne baštine, dok kada se počne koristiti u punom kapacitetu ona će služiti za prezentaciju zbirke predmeta materijalne kulturne baštine, edukativne radionice za djecu vrtića i osnovne škole, te pripremu domaće hrane.

Vrijednost radova predviđenih ovim projektom iznosi 292.520,31 kn. Provedbu projekta sufinancira Srpsko narodno vijeće iznosom od 145.000,00 kuna, dok ostatak sredstava osigurava Općina Borovo u svom proračunu.

CyberChimps