Projekt centar Borovo | Rekonstrukcija pješačke staze u Školskoj ulici | Projekt Centar Borovo

Rekonstrukcija pješačke staze u Školskoj ulici

Školska ulica, zajedno s Vukovarskom, Glavnom i Ozrenskom ulicom, čini najdužu prometnicu u Borovu koja se sastoji od državne prometnice D519 koja cijelom svojom dužinom prolazi kroz Borovo. Uz tu prometnicu nalaze se i osnovna škola i dječji vrtić. Uz pješačku stazu se nalaze i poljoprivredne površine koje mještani obrađuju, pa je iz tog razloga s vremenom oštećena i postala neprohodna, pogotovo nakon kiše kada se zbog nanesenog blata pješačkom stazom ne može sigurno kretati. Iz tog razloga se pješaci šetaju uz rub prometnice zbog čega su ugroženi u prometu. Obzirom na dobnu strukturu stanovništva to predstavlja opasnost po njihove živote i zdravlje – djeca ne znaju prometna pravila i kako se ponašati u prometu, dok starije osobe slabije čuju, teže održavaju ravnotežu i sporije reagiraju. Dodatno, mještani Borova se u večernjim satima bave rekreativnom šetnjom radi poboljšanja tjelesne spreme i općeg zdravlja.

Cilj projekta je podizanje standarda komunalne infrastrukture te poboljšanje kvalitete života stanovnika Općina Borovo.

U sklopu provedbe projekta izvesti će se radovi rekonstrukcije neparne strane pješačke staze u Školskoj u duljini od cca 1.276 metara. U sklopu tih radova će se izvesti i radovi izgradnje pristupnih rampi na autobusnim stajalištima koja se nalaze uz tu stazu.

Rekonstrukcijom pješačke staze u Školskoj ulici podiže se kvaliteta života mještana Borova zahvaljujući:

  • Povećanoj sigurnost pješaka, pogotovu djece i starijih osoba, koji se ne moraju kretati prometnicom koju koriste automobili – pogotovu po lošim vremenskim prilikama (kiša, blato, snijeg i led),
  • Poboljšanju zdravlja mještana zahvaljujući uređenim pješačkim stazama za rekreativnu šetnju,
  • Povećanoj pristupačnosti komunalne infrastrukture za osobe s invaliditetom,
  • Estetski ugodnijem izgledu općine zahvaljujući uređenim javnim površinama u Školskoj ulici.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 99.000,00 eura. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sufinancira projekt iznosom od 35.600,00 eura, dok će ostatak vrijednosti projekta Općina Borovo financirati iz vlastitog proračuna.

CyberChimps