Projekt centar Borovo | Izgradnja zgrade NK Sloga Borovo, faza 02 | Projekt Centar Borovo

Izgradnja zgrade NK Sloga Borovo, faza 02

NK Sloga Borovo je udruženje s najdužom tradicijom na području Općine Borovo budući da je formirana davne 1926. godine, a u posljednjih nekoliko mjeseci ulažu se znatni napori u osiguravanje boljih standarda i boljih uvjeta rada za sve takmičarske kategorije.

Općina Borovo prema Popisu stanovništva Republike Hrvatske iz 2021. godine ima 3.555 stanovnika. Kako je Općina Borovo većinski naseljena stanovništvom srpske nacionalnosti (90,69% prema Popisu stanovništva iz 2021. godine), tako i većinu članova i igrača NK Sloga čine osobe srpske nacionalnosti.

U svrhu očuvanja njihovog nacionalnog identiteta NK Sloga Borovo sve njihove treninge i izvanklupske aktivnosti provodi na srpskom jeziku. Pored toga, NK Sloga Borovo održava bliske veze sa sportskim organizacijama iz Republike Srbije u suradnji s kojima organizira sportske susrete, prijateljske utakmice i turnire te sportske kampove s ciljem očuvanja nacionalnog i jezičnog identiteta Srba u Borovu.

Uz nogometni teren se nalazi i upravna zgrada, koja je izgrađena 1970. godine. Upravna zgrada i nogometni teren su u vlasništvu Općine Borovo koja je te nekretnine dala NK Sloga Borovo na upravljanje. Zbog financijskih ograničenja, u zgradu se nije pretjerano ulagalo. Na zgradi su se samo izvodili poslovi sanacije oštećenja nastalih djelovanjem vremena. U 2019. godini zbog nevremena na krov zgrade pale su grane obližnjeg stabla koje su oštetile krov i oluke. Zbog svega toga se upravna zgrada nalazi u lošem stanju. Iz tog razloga Općina Borovo je u partnerstvu s NK Sloga Borovo donijela odluku o izgradnji nove zgrade.

Ovaj projekt je nastavak projekta „Izgradnja zgrade NK Sloga Borovo“ iz 2021. godine financiranog sredstvima Zajedničkog veća Općina Vukovar. U sklopu tog projekta izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade NK Sloga Borovo. Projektno-tehnička dokumentacija je izrađena u rujnu 2022. godine, a u listopadu 2022. godine je ishodovana i građevinska dozvola koju je izdala Služba za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoline Vukovarsko-sremske županije.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta sportske infrastrukture namijenjene pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Općine Borovo. Cilj projekta će se ostvariti izgradnjom zgrade NK Sloga Borovo.

Nova zgrada će imati svlačionice za gostujuće i domaće seniorske i juniorske ekipe, prostorije za suce, upravne prostorije, spremišta, sanitarne čvorove i tuševe, teretanu i tribine. Kako bi se osigurala održivost zgrade jedan njezin dio će biti namijenjen ugostiteljskom objektu koji će plaćati najam za prostor. Održivosti zgrade će pomoći i korištenje obnovljivih izvora energije u vidu dizalice topline, solarnih kolektora za grijanje potrošne tople vode te solarnih kolektora za električnu energiju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 984.321,94 eura. Zajedničko vijeće Općina Vukovar sufinancira projekt iznosom od 41.600,00 eura, dok će Općina Borovo u svom proračunu osigurati sredstva za zatvaranje financijske konstrukcije projekta.

CyberChimps