Projekt centar Borovo | Iz Sunca u vaš telefon | Projekt Centar Borovo

Iz Sunca u vaš telefon

U Općini Borovo korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima predstavlja nepoznanicu. Stoga je cilj ovog projekta konkretnim primjerom mještanima prikazati kako mogu, svima dostupnu sunčevu energiju, iskoristiti za vlastite potrebe. Projektom planiramo nabaviti pametne klupe pogonjene solarnim panelima koje će biti postavljene na glavnom trgu u Borovu i koje će se koristiti za odmor, punjenje mobilnih telefona i noćno osvjetljenje trga. Klupe će služiti kao primjer pretvaranja sunčeve energije u električnu energiju. Postavljanjem klupa na tu lokaciju, većina mještana Borovo će moći iskusiti koristi od obnovljivih izvora energije. 

Opći cilj projekta je podizanje svijesti o obnovljivim izvorima energije. Specifični cilj projekta je primjerom potaknuti mještane Borova na uporabu obnovljivih izvora energije u svojim kućanstvima.

Postavljenjem pametnih klupa pogonjenih solarnim panelima na glavni trg u Općini Borovo mještanima će se primjerom pokazati kako se Sunce, kao neograničen, po okoliš neštetan i svima dostupan izvor energije, može iskoristiti za dobivanje električne energije koja im može koristiti. Na taj način ćemo potaknuti mještane na razmišljanje o nabavi i ugradnji solarnih panela i u njihovim domovima. Električnom energijom proizvedenom na taj način oni dugoročno doprinose smanjenju svojih troškova električne energije te smanjenju zagađivanja okoliša nastalog uslijed proizvodnje električne energije iz ostalih, po okoliš, štetnih izvora (poput fosilnih). Time se Općina Borovo priključuje europskim i svjetskim trendovima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije. Klupe će, naknadno, dobiti i mogućnost hotspot-a za internet te će tako privući još veći broj korisnika i tako doprinijeti još većem povećanju svijesti o koristima uporabe obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta je 23.750,00 kuna. Projekt financiraju Hrvatska elektroprivreda d.d. (14.000 kuna) i Općina Borovo (9.750 kuna).

 

CyberChimps