Projekt centar Borovo | Radionica na temu Mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” | Projekt Centar Borovo

Radionica na temu Mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”

13.02.2015. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijska komora Osijek, održana je radionica o mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za razvoj jedinica lokalne samouprave.

Tema radionice je bila najava mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, odnosno  podmjera 7.1, 7.2 i 7.4 za davanje potpora u obliku bespovratnih sredstava za različite vrste ulaganja u općinama i gradovima. Prisutni su upoznati s uvjetima prihvatljivosti za prijavitelje i visinama potpora.

Podmjera 7.1 obuhvaća sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga te planove zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete Natura 2000 i druga područja visoke vrijednosti. Prihvatljivi prijavitelji su općine i gradovi do 10.000 stanovnika. Minimalna vrijednost potpore po projektu iznosi 3.500 € protuvrijednosti u kunama, a maksimalna 70.000 € protuvrijednosti u kunama.

Podmjera 7.2 obuhvaća ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije. Korisnici su jedinice lokalne samouprave. Minimalna vrijednost potpore iznosi 30.000 € protuvrijednosti u kunama, a maksimalna 1.000.000 € protuvrijednosti u kunama.

Podmjera 7.4 obuhvaća ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Korisnici su jedinice lokalne samouprave do 5.000 stanovnika, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, udruge/organizacije civilnog društva i vjerske zajednice koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo, lokalne akcijske grupe (LAG-ovi). Minimalna vrijednost potpore iznosi 30.000 € protuvrijednosti u kunama, a maksimalna 1.000.000 € protuvrijednosti u kunama.

Prisutnim predstavnicima lokalnih zajednica informacije o mogućnostima prijave na navedene podmjere je dao dr. Giorgio Zordan, direktor konzorcija HSDM Group iz Italije.

Prisutnima se, također, obatio i prof. dr. sc. Ivan Miloš, s izlaganjem na temu “Strateški i operativni programi i projekti EU na području Republike Hrvatske” kojim je opisao budući izniman značaj Hrvatske kao poveznice između Europe i Azije.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
CyberChimps
0
Zanima nas što mislite, molimo Vas za komentarx
()
x